spot_img
spot_img
zaterdag, april 19, 2025
spot_img

Tsang: “Machtigingswet Telesur onderdeel van zweef teki”

De machtigingswet N.V. Telesur die momenteel door De Nationale Assemblee (DNA) behandeld wordt, is naar de mening van parlementariër Stephen Tsang onderdeel van de “zweef teki van alle staatsmiddelen” waarmee de huidige regering bezig is. Hij merkte op dinsdag 4 februari tijdens de openbare vergadering op dat er wederom in alle haast een wet ter behandeling wordt gebracht. “En ik krijg het gevoel dat deze wet ook met de meerderheid in alle haast doorgedrukt zal worden”, aldus Tsang die collega-parlementariërs hiervoor waarschuwde en hen opriep  deze wet goed doornemen.

Het lijkt hem er sterk op dat zo vlak voor de verkiezingen de regering bezig is met een zweefteki van alle staatsmiddelen. Tsang: “En deze wet lijkt wederom onderdeel daarvan te zijn.” Met de wet is het de bedoeling dat het bedrijf dat nu een Sui Generis (een bedrijf van zijn eigen soort) is, moet worden overgezet naar een NV. Tsang zegt dat bij de oprichting van Telesur in 1980 volgens het decreet een bewust besluit was genomen om geen NV op te richten maar een Sui Generis, omdat het bedrijf toen nog veel publiekrechtelijke taken had, zoals het uitgeven van vergunningen. Die taken zijn nu bij de TAS.

In de Memorie van Toelichting staat dat de rechtsvorm Sui Generis een uniek juridisch kader is dat specifiek voor Telesur is gecreëerd. Dat klopt volgens de parlementariër niet, omdat er in Suriname meerdere Sui Generis bedrijven zijn zoals AZP en KKF. “De rechtsvorm Sui Generis is toen gekozen omdat Telesur specifieke publiekrechtelijke taken had. Tsang vroeg daarom dat de tekst in de Memorie van Toelichting wordt gecorrigeerd, omdat hetgeen er staat niet juist is.

De belangrijkste reden die volgens de parlementariër is opgegeven voor deze omzetting, is dat met de rechtsvorm Sui Generis, Telesur werd beperkt in het zakendoen, vooral in het buitenland. Een van de problemen was, dat conform artikel 2 lid 2a van de handelsregisterwet Telesur zich niet kon inschrijven bij de Kamer van Koophandel, waardoor het moeilijk was om zaken te doen.

Tsang: “Maar dit probleem is verholpen in het nieuwe Burgerlijk Wetboek, want daarin is de handelsregisterwet ook aangepast en met het nieuwe Burgerlijk Wetboek kunnen Sui Generis wél worden ingeschreven in het handelsregister. Daarmee is een groot bezwaar om Telesur over te zetten naar een NV eigenlijk achterhaald.” De parlementariër is er desalniettemin ermee eens dat het voor het zakendoen beter is, om een NV te hebben, omdat de rechtsvorm Sui Generis in het buitenland niet al te bekend is.

Tsang verduidelijkte dat hij niet tegen de omzetting naar een NV is, maar benadrukte “dat de timing van deze wetswijziging zodanig is “dat ik sterk het gevoel heb, dat met deze wetswijziging het mogelijk moet worden gemaakt om aandelen van Telesur te kunnen verkopen aan friends en family”.

Hij lichtte dit als volgt toe: “Er wordt steeds gezegd dat met de omzetting, nog steeds 100% van de aandelen in handen zijn van de staat. En dat is een gemeen stukje misleiding. Ja, initieel zijn alle 100% aandelen in handen van de staat. Maar na aanname van deze wet kan de regering met een simpele statutenwijziging, gewoon de aandelen verkopen zonder naar DNA te moeten komen. En dat is het probleem. En daar kan ik niet met goed gevoel aan meewerken.”

Tsang ging verder met te zeggen: “Hoe zeer ook het belang voor Telesur wordt onderstreept. Welke garantie heb ik dat als deze wet is goedgekeurd en afgekondigd, dat niet de volgende dag, een minderheid van de aandelen wordt verkocht aan friends en family? Met alle respect, ervaring heeft mij geleerd dat we niet kunnen rekenen op enige goede intenties van deze regering met betrekking tot onze staatsmiddelen. Het wantrouwen wordt juist groter en groter naarmate de verkiezingen naderen.”

Tsang zegt in de wet een artikel te missen dat aangeeft dat de aandelen niet verhandelbaar zijn. “Telesur is een strategisch bedrijf en dat mag je als overheid niet uit handen geven. Hetzelfde geldt voor Staatsolie, EBS en SWM, dat zijn strategische bedrijven. Die zekerheid kan ik niet terugvinden in deze wet.”

spot_img
spot_img
spot_img

MEER NIEUWS