spot_img
spot_img
zaterdag, april 19, 2025
spot_img

Tsang stelt maatschappelijk kapitaal en aandelen Telesur aan de orde

Parlementariër Stephen Tsang heeft in De Nationale Assemblee (DNA) duidelijkheid gevraagd omtrent het maatschappelijk kapitaal en de aandelen van de Telecommunicatie Maatschappij Suriname (N.V. Telesur). Hij deed dit op dinsdag 4 februari tijdens de behandeling van de Machtigingswet N.V. Telesur. De parlementariër wilde meer weten over de vaststelling van het maatschappelijk kapitaal van het bedrijf.

Hij gaf aan dat de eerste initiatiefwet is ingediend op 15 augustus 2024, waarin staat dat er 12.750.000 aandelen zijn in het maatschappelijk kapitaal van de NV, elk met een nominale waarde van SRD 28. Dat komt neer op een totaal maatschappelijk kapitaal van 357 miljoen SRD. Tsang zegt dat in artikel 5 van het amendement dat daarna is ingediend, op 15 december 2024, slechts 4 maanden later en waarop dit wetsontwerp is gebaseerd, staat dat er 5.000.000 aandelen zullen zijn, elk met een waarde van SRD 150. Dat komt neer op een totaal kapitaal van 750 miljoen SRD. Volgens hem een verdubbeling van het maatschappelijk kapitaal in 4 maanden tijd.

“Dat lijkt heel erg op nattevingerwerk. In ieder geval is er iets niet pluis. Waar is de onderbouwing van het maatschappelijk kapitaal van Telesur? Kunnen wij een uitleg krijgen hoe het maatschappelijk kapitaal van Telesur is vastgesteld? Want je kunt me niet zeggen dat in 4 maanden tijd het maatschappelijk kapitaal is verdubbeld”, aldus Tsang. Hijl wilde daarnaast weten hoe het aantal aandelen is bepaald. “In eerste instantie 12.750.000 aandelen vs 5 miljoen aandelen in het amendement. Hoe komt u aan die aantallen en de waarde per aandeel, of is het ook nattevingerwerk?”

De parlementariër stelt dat de staat volgens art 2 lid 3, met een simpele statutenwijziging na aanname van deze wet, letterlijk alle aandelen kan verkopen zonder naar DNA te hoeven komen. Tsang: “Het zijn vage constructies die zijn opgenomen in de statuten, met verwijzingen naar een ALV om de statuten te wijzigen. En als je weet dat de regering bij de oprichting, de enige aandeelhouder is en dus in feite de ALV is, is het duidelijk dat de regering dan alles kan wijzigen zonder naar DNA te hoeven komen. De constructie in deze wet is bewust onoverzichtelijk en misleidend. Ik werk niet mee aan corruptiefacilitering.”

De parlementarier vreest dat na de aanname van de wet de staat een vrijbrief heeft om te doen wat ze wilt met Telesur. Hij eist dat er in de wet concreet wordt toegevoegd dat de aandelen van Telesur niet verhandelbaar zijn. “Indien de regering Telesur wilt privatiseren dan moet ze daarvoor naar DNA komen, zoals dat hoort. Die autocratie moet ophouden.” Tsang heeft sterk het gevoel dat de intentie van dit wetsontwerp verre van zuiver is, en bedoeld is om aandelen van het bedrijf op een slinkse manier te doen belanden in handen van friends en family.

spot_img
spot_img
spot_img

MEER NIEUWS