maandag, december 23, 2024
spot_img

President Santokhi geeft startsein voor Farmer Field School

President Chandrikapersad Santokhi heeft in het district Wanica ceremonieel het startsein gegeven voor het project Farmer Field School (FFS), waarbij er markoesa geteeld zal worden. Dit vond op maandag 2 december 2024 plaats aan de Pandit Paltan Tewarieweg. De FFS is onderdeel van het groter Agricultural Competitiveness Project “Strengthening of Minor Fruits Crops”, dat gefinancierd wordt door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en gezamenlijk met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wordt uitgevoerd. Hierbij worden landbouwers in de gelegenheid gesteld om sessies te volgen met betrekking tot markoesateelt.

De ondernemer Sjaam Orie is de trekker van het project en voert dit samen met LVV uit op zijn eigendomsterrein. Met ondersteuning van de overheid zal er markoesa geplant en trainingen verzorgd worden aan lokale boeren. Volgens Orie is er met de FFS een licht gaan schijnen voor de landbouwers. De ondernemer is ingenomen met de ondersteuning die hij en overige landbouwers vanuit de overheid genieten. Hij zegt dat de FFS een voorbeeld hiervan is. Orie is de regering en in het bijzonder LVV dan ook bijzonder dankbaar. Hij ziet de FFS als de eerste stap naar het verwezenlijken van zijn droom om aan industriële landbouw te doen.

President Santokhi feliciteerde de ondernemer met deze stap om bij te dragen aan het streven van de regering om Suriname te maken tot de voedselschuur van het Caribisch gebied. Het staatshoofd zegt dat het project past in het beleidskader van de regering om te investeren in voedselproductie en voedselzekerheid te garanderen. De president gaf aan dat de regering boeren zal blijven ondersteunen en de randvoorwaarden zal creëren voor meer afzet van lokale producten op de buitenlandse markt. Dit alles is onderdeel van een gebalanceerde strategie om de voedselproductie verder te promoten en de stimuleren.

LVV-minister Parmanand Sewdien benadrukt dat er rendement gehaald moet worden uit de circa 50.000 ha land, die reeds ontsloten is, maar verwaarloosd erbij ligt. Deze vrije terreinen kunnen volgens de bewindsman goed benut worden om de voedselproductie te verhogen. Alleen moet er gewerkt worden aan de uitdagingen die de waterhuishouding met zich meebrengt.

Voor IDB-vertegenwoordiger Gabrielle Johnson speelt het project een belangrijke rol in het praktisch trainen van landbouwers in handbestuiving, zaadselectie, organische practicum en gewasmanagement. Deze vaardigheden zullen de landbouwers niet alleen versterken in hun praktijk, maar ook de concurrentiepositie van Suriname verhogen.

spot_img
spot_img
spot_img

MEER NIEUWS