maandag, december 23, 2024
spot_img

“Natievorming en good governance zoek”

“Op pagina 13 van zijn eerste Jaarrede praat de president over natievorming. Wat is er van natievorming overgebleven. Het etnisch gevoerd beleid vervaagt het Suriname beeld. Dit is geen Suriname meer. Waar je komt, word je schuin aangekeken: Je lijkt niet op mij. Je komt aan bod, omdat je wel of niet op me lijkt. Je krijgt een stuk grond, omdat je van me partij bent of omdat je in een commissie zit of omdat je een friends of family relatie met de president of vp hebt, of omdat zij het voor het zeggen hebben.”

Het voorgaande hield Melvin Bouva het parlement op dinsdag 10 december voor tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Hij zegt dat wanneer hetgeen president Chandrikapersad Santokhi vier jaar terug heeft gezegd in zijn Jaarrede, vergeleken wordt met wat er verricht is, er geen rede is om geloof te hechten aan de meest recente Jaarrede. “Wat voor geloofwaardigheid kan ik daaraan hechten?”, vraagt Bouva zich af. Zo herinnert hij eraan dat veiligheid, corruptiebestrijding, productie en good governance topprioriteit zouden zijn. Bouva vraagt zich af wat er is gedaan om de productie te stimuleren.“

Over good governance wil ik het niet hebben. Over de vele besluiten die zijn genomen, over de wijze waarop er vanuit de regering mensen, oprechte Surinamers die opgekomen zijn voor hun rechten zijn weggedrukt, door politie zijn meegenomen. Mensen die hun mening geven op hun eigen socialmediapagina worden opgeroepen.” De parlementariër merkt op dat communicatie met het volk, het naleven van wet en recht en het ter verantwoording komen in het parlement verreweg zijn van good governance. Hij constateert dat de Jaarrede van 2024 met 52 pagina’s ruim tweemaal meer pagina’s heeft dan de eerste Jaarrede van 24 pagina’s. Bouva: “Dus nog meer beloftes in nog minder tijd.” Toch zijn er volgens hem fractieleden uit de partij van het staatshoofd die alles wat krom is, recht proberen te praten.

Zo wordt door hen aangegeven dat de algemene oudedagsvoorziening, algemene kinderbijslag en financiële bijstand verhoogd is. Echter, aldus Bouva, moet ook gekeken worden naar wat de prijzen van brood, rijst, kip, water, stroom en bustarieven waren en nu zijn. Hij merkt op dat de bustarieven onlangs als een dief in de nacht zijn verhoogd. Dat de staatsschuld met 38 procent is gedaald heeft volgens de parlementarier niets te maken met “dankzij de toename van het bbp”. Hij geeft aan dat dit komt doordat de prijzen voor goud en olie op de wereldmarkt zijn gestegen. Bouva veegt ook de vloeg aan met de continue bewering van de regering dat zij in 2020 een lege staatskas heeft overgenomen, terwijl zij in de Jaarrede wél aangeeft dat de monetaire reserves bij overname in 2020 USD 585 miljoen waren. “Dat is op ongeveer hetzelfde niveau van de overname van de regering in 2010”, aldus Bouva.

spot_img
spot_img
spot_img

MEER NIEUWS