President Chan Santokhi heeft de zoveelste presidentiële werkgroep sedert zijn aantreden als staatshoofd van Suriname, geïnstalleerd. Terwijl er 17 ministers met directoraten, parastatalen en andere overheidsinstituten zijn, aan wie het werk gedelegeerd kan worden, lijkt de president helemaal hieraan voorbij te gaan. Zelfs met de verkiezingen voor de deur worden heel wat presidentiële werkgroepen, commissies en teams in het leven geroepen.
Op dinsdag 14 januari was het de beurt aan depresidentiële werkgroep “Onderhoud Monumentale Panden en Gebedshuizen” onder voorzitterschap van Johan Roozer. Deze groep is ingesteld tegen de achtergrond van het behoud en beheer van monumentale panden en gebedshuizen. Zij zal zich richten op het ontwikkelen van integraal beleid voor onderhoud en behoud van monumentale gebouwen.
De installatie vond plaats in aanwezigheid van onderminister Sieuwkoemar Ramsukul van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). De groep isingesteld is voor de duur van een jaar. Zij heeft als taak het uitwerken van voorstellen ter uitvoering van de artikelen 9, 10, 11 en 12 van de Monumentenwet. Deze zijn gericht op het voorbereiden van het traject voor de oprichting van een Monumentenfonds alsook het opzetten van een Beheersinstituut voor monumentenzorg in Suriname.
Daarnaast is de werkgroep belast met het voorbereiden van een subsidieregeling voor behoud van religieus gebouwd erfgoed. Er zal aan gewerkt worden dat monumentale panden van religieuze organisaties behouden worden. Tevens zal het team president Santokhi adviseren over het beleid ten aanzien van monumentale gebouwen in Paramaribo en districten. Eén van de belangrijkste taken is het doen van voorstellen voor behoud en restauratie van het Poortgebouw.