In het kader van 49 jaar Staatkundig Onafhankelijkheid heeft het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) een mini “Alakondre Prisiri” tentoonstelling gehouden. Het doel van deze activiteit was om de culturele diversiteit van Suriname uit te dragen. Op vrijdag 29 november waren er op het terrein van het directoraat Cultuur aan de Grote Combéweg 23 standhouders aanwezig met kledingdrachten en handicraft.
Cliffton Braam, onderdirecteur Cultuur, zegt dat kleine ondernemers hiermee de kans kregen om alles wat met culturele diversiteit te maken heeft, tentoon te stellen. Het gaat dan onder meer om kunst, craft, muziek, dans en culinair. “Cultuur gebeurt daarbuiten en wij helpen het te faciliteren in haar breedste vorm. Dit is ook de reden dat het de “Alakondre Prisiri” tentoonstelling heet, want we brengen alle culturen bijelkaar”, legt de onderdirecteur uit.
Er waren geen kosten aan de activiteit verbonden; slecht een minimale bijdrage. En de producten werden tegen zeer gereduceerde prijzen aan de man gebracht. Verder geeft Braam aan dat de “Alakondre Prisiri” een permanent karakter zal krijgen. Volgend jaar wordt belangrijk, omdat het directoraat samen met actoren c.q. belanghebbenden bezig is met voorbereidingen voor een cultuurcongres. Het ligt dan in de bedoeling het cultuurbeleid voor de komende jaren uit te stippelen.
Participant Dominique Watamaleo, eigenaar van “Kama Kong” (Pepre Watra Oso) spreekt van een fantastisch initiatief. Zij is pas gestart met een mini-onderneming, die gespecialiseerd is in peprewatra met anjoemara, kasiri en taniq. Dit was dan ook wat Watamaleo op de “Alakondre Prisiri” aanbood. Georgine Breeveld zegt dat haar bedrijf “Sranan Gudu anga Sabi” al 50 jaar bestaat. Ze heeft aan een aantal beurzen meegedaan en ook oorkondes in ontvangst mogen nemen. Breeveld geeft cursussen in hoofddoek binden en koto maken. Op deze manier heeft ze Suriname steeds weten uit te dragen.