Terwijl er nog minder dan 100 dagen resten voor de regeertermijn van president Chan Santokhi, lijkt het staatshoofd niet alleen steeds meer de kluts kwijt te raken over welke weg hij moet inslaan om daadwerkelijk invulling te geven aan het beleid en de beloften die hij aan de samenleving heeft gedaan en nog steeds doet. Santokhi raakt echter ook nog de tel kwijt van de tientallen werkgroepen, commissies, taskforces, stuurgroepen en clusterteams die hij in het leven roept om hem daarbij te helpen.
Een van de problemen waar de president tot nog toe geen gedegen antwoord op heeft gevonden, is het grondprobleem, maar meer nog de gronddiefstal die onder zijn bewind abnormale vormen heeft aangenomen. Om dit probleem het hoofd te bieden heeft hij meer dan eens besluiten genomen, die uiteindelijk dooddoeners waren om zaken voor zich uit te schuiven. Wat de zaak voor de president des te moeilijker maakt, is dat het ministerie dat belast is met grondzaken, Grondbeleid en Bosbeheer, in de schoot van coalitiepartner ABOP geworpen werd. Santokhi zal daar zeker nog steeds slapeloze nachten van hebben, aangezien het duidelijk is dat zijn partij het ministerie liever in eigen boezem had.
Om partijgenoten en -aanhang toch tegemoet te komen drukte de president als een dief in de nacht de grondconversie door, het parlement daarbij buiten spel zettend. Maar dat was niet genoeg, want nog steeds hebben honderden mensen problemen met grond, dus kwam er een afdeling Grondzaken op zijn kabinet. Zo meldt de website Gov.sr nog steeds: “Voor alle zaken betreffende grondproblemen, kan er contact worden opgenomen met de afdeling Grondzaken van het Kabinet van de President via het nummer +597-8999511, onder vermelding van uw volledige naam.”
Maar daarmee was Santokhi nog niet klaar: om over de schouders van GBB-minister Dinotha Vorswijk heen te kijken benoemde hij partijgenoot Sieuw Ramsukul tot onderminister op dat ministerie. Santokhi heeft namelijk een groot wantrouwen jegens de bewindsvrouw, een wantrouwen dat hij echter niet uitspreekt, maar middels zijn handelingen wel laat blijken. Binnen zijn partij is men namelijk van mening dat er niet genoeg voor de achterban wordt gedaan wanneer het op grond aankomt. Ramsukul zou het volgens de president wel even regelen en zoals Santokhi het na diens beëdiging in 2024 een paar keer herhaalde, zouden met Ramsukul ALLE! grondproblemen voor het einde van 2024 zijn opgelost.
Maar wie de president op zijn woord zou geloven, zou best naïef genoemd kunnen worden. Want zo makkelijk gaat dat niet en dat weet Santokhi ook. De problemen zijn er legio, dateren van decennia en loopt Vorswijk de achterstanden langzaam met alle inspanningen in. Echter, het staatshoofd moest met het oog op de aanstaande verkiezingen zij die in grondnood of -problemen zitten, zoet houden. Dus dan maar weer een holle frase roepen, dat voor eind 2024 alle problemen zouden worden opgelost. Zover kwam het dus niet. Dat de president hier radeloos van wordt en zijn kansen tot herverkiezing verder ziet afnemen, bewijst het feit dat hij deze maand plotseling de presidentiële werkgroep Platform Grondzaken installeerde; ook weer een benaming waarvan men zich kan afvragen of het nou een werkgroep of platform is.
De CDS berichtte bij monde van presidentiële woordvoerder Jason Saiman – die er echter ook weinig van opheeft – dat deze werkgroep onder leiding staat van presidentieel adviseur Joyce Doekhie. “Met de instelling van de werkgroep heeft de grondproblematiek ook de persoonlijke aandacht van het staatshoofd”, zo zei de woordvoerder verder. Maar de vraag is of deze problematiek dan al die tijd niet de persoonlijke aandacht van Santokhi heeft gehad. Of heeft hij zij die naar een oplossing of een stuk grond zoeken dan weer in de maling genomen, zoals hij heeft gedaan tijdens zijn verkiezingscampagne van zijn partij in 2020. Het staatshoofd laat hiermee opnieuw blijken dat hij onkundig is en de functie hem te hoog gegrepen.