Met de olie- en gassector in het vooruitzicht, is het van belang dat het onderwijs in Suriname wordt afgestemd op de gestadige ontwikkeling van deze industrie. Het zal vooral bij het onderwijs moeten beginnen waar jongeren worden klaargestoomd en local content wordt aangemoedigd. Daarnaast zal middels het onderwijs ervoor gezorgd moeten worden dat jongeren oplossingsgericht handelen en theorie goed in de praktijk kunnen toepassen. Met het voorgaande heeft voormalige parlementariër Rossellie Cotino zich op zaterdag 17 mei gericht tot de aanwezigen tijdens de massameeting van de NDP aan de Braamshoopweg, Wanica.
Zij noemde opleidingen als een van de vier zaken waarop gefocust moet worden om het onderwijs in Suriname te verbeteren. Volgens Cotino zal er een nauwe samenwerking moeten zijn met bedrijven. Op het gebied van olie-exploitatie is het van belang om de toeleveringsketens te gaan ontwikkelen. Het onderwijs zal daarin zijn rol moeten innemen en ervoor moeten zorgen dat local content díe aandacht krijgt die het behoeft. Cotino: “Het onderwijs moet ervoor zorgen dat de local content-gedachte in eenieder gaat leven, van jong tot oud.” Cotino somde vier manieren op hoe dat zou moeten gebeuren.
Als eerste door gespecialiseerde opleidingen op te zetten. Niet alleen op mbo-niveau, maar ook op voj-niveau zal local content in het onderwijs moeten worden opgenomen. Verder zal er met de maatschappijen moeten worden afgestemd over hun behoefte aan opgeleiden. “Er moet een nauwe samenwerking zijn met bedrijven. Wat die bedrijven vragen, dat moet het onderwijs afleveren. En het onderwijs kan ook ondersteuning geven aan ondernemingen en kleine zelfstandigen door cursussen op te zetten die deze mensen de nodige beleiding bieden. We moeten verder investeren in beroepsonderwijs”, benadrukte Cotino verder.
Zij bleef ook stilstaan bij de introductie en het centraal stellen van STEM-onderwijs; een geïntegreerde benaderiing van leren. Het is een onderwijsvorm waar kinderen leren om kritisch te denken, kritisch te zijn, oplossingsgericht te handelen en om de theorie zo goed mogelijk toe te passen in de praktijk. “We moeten op alle niveaus ruimte maken voor STEM-onderwijs, dat heeft Suriname nodig”, aldus Cotino. Ze benadrukte dat Suriname vol mogelijkheden zit en op het punt van ontwikkeling is waarbij onderwijs een cruciale rol speelt.
Volgens de politica kijkt de rest van de wereld mee hoe wij als land omgaan met die mogelijkheden die we hebben. Cotino: “We zeggen al een tijdje dat Suriname het zeventiende rijkste land is wanneer het gaat om natuurlijke hulpbronnen. We kunnen natuurlijk ook gaan behoren tot de top 4, maar het hangt helemaal ervan af hoe wij omgaan met de mogelijkheden. Hoe wij omgaan met de mogelijkheden zal bepalen waar wij over enkele jaren als land zullen zijn.” Ze riep de aanwezigen op te kiezen voor leiders die instaat zijn om middels onderwijs de ontwikkeling van het land gestalte te geven.