Het dodental door de zware aardbeving van vrijdag in Myanmar is opgelopen tot meer dan tweeduizend. In buurland Thailand gaat het om zeker achttien doden. Dat land start een onderzoek naar een wolkenkrabber in aanbouw, die door de aardbeving instortte. Myanmar verkeert sinds de militaire staatsgreep van 2021 in een burgeroorlog. Volgens de junta zijn 2.056 slachtoffers geteld. Nog zeker 270 personen zijn vermist. Minstens 3.900 mensen raakten gewond.
De militaire machthebbers hebben een week van nationale rouw afgekondigd. Tijdens de rouwperiode worden vlaggen halfstok gehangen. Twee vrouwen en een vijfjarig kind werden recent nog leven onder het puin van een ingestort hotel gehaald. Maar de kans wordt steeds kleiner dat er overlevenden worden gevonden.
Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 7.7 lag vlak bij de stad Mandalay. Daar slapen inwoners nog buiten in tenten of midden op de weg op een deken. Ze proberen zo ver mogelijk weg te blijven van gebouwen, omdat ze bang zijn voor instorting. Het ziekenhuis van Mandalay is ontruimd. Honderden patiënten worden op een parkeerplaats behandeld. Op andere plekken in de stad lijkt het normale leven weer op gang te komen, meldt het ANP. Er is verkeer op straat en restaurants gaan weer open
Het Rode Kruis uitte eerder grote zorgen over de extreme hitte in het getroffen gebied. Op verschillende plaatsen is het 42 graden. Door de combinatie van hitte en het gebrek aan schoon water ontstaat volgens de hulporganisatie een groot risico op uitbraken van ziekten. Daarnaast maken gevechten tussen de militaire regering en rebellen hulpverlening moeilijker. Ook na de aardbeving lijkt de strijd, die sinds de staatsgreep in 2021 woedt, door te gaan. Rebellen kondigden zondag een tijdelijk staakt-het-vuren af. Maar volgens hen voert het leger na de aardbeving nog luchtaanvallen uit op dorpen.
Ook Thailand werd getroffen door de aardbeving. De meeste slachtoffers vielen op de bouwplaats in Bangkok waar een wolkenkrabber in aanbouw instortte. De wolkenkrabber telde dertig verdiepingen. Mogelijk liggen nog tientallen mensen onder het puin. De autoriteiten in Thailand onderzoeken hoe het flatgebouw in aanbouw kon instorten, terwijl andere hoogbouw bleef staan. In de wolkenkrabber moesten overheidskantoren komen. Volgens critici is er mogelijk iets mis met het gebruikte staal. Onderzoekers namen maandag stalen bouwonderdelen mee om te testen.
NU.nl