spot_img
spot_img
zaterdag, april 19, 2025
spot_img

“Geen ruzie Simons-Abrahams; fake filmpje”

Binnen de Nationale Democratische Partij (NDP) is er ruzie tussen partijvoorzitter Jennifer Simons en hoofdbestuurslid Ramon Abrahams. Althans dat is het scenario dat makers van een fake filmpje hebben willen schetsen. Het filmpje is de afgelopen dagen online gebracht. De NDP is hier echter duidelijk over. Op haar Facebookpagina spreekt de politieke organisatie van “een misleidend filmpje waarin ogenschijnlijk voorzitter Simons en Ramon Abrahams een woordenwisseling hebben”.

De partij heeft op dinsdag 25 maart succesvol haar kandidatenlijsten voor De Nationale Assemblee (DNA), districts- en ressortraad ingediend bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Als meer dan ervaren partij is ook dit moment zonder enig probleem verlopen. Net als bij de registratie in februari, was de aanhang ook deze keer in groten getale komen opdagen en de partij is volgens prominente leden gereed voor 25 mei.

De partijleiding heeft haar aanhang en anderen die zich aansluiten tijdens de afgelopen grote en kleine vergaderingen erop gewezen dat er in de komende dagen steeds meer onwaarheden verkondigd zullen worden. Zo zullen leugens op dezelfde manier herhaald en leden tegen elkaar opgezet worden, maar ook om twijfel te zaaien bij zij die overtuigd raken van de missie en visie van de NDP. Het bewuste filmpje lijkt dan ook een poging om de opmars van de partij te stuiten.

“Niks is minder waar”, schrijft de NDP. Volgens de organisatie gaat het om een filmpje dat tot door kwaadwilligen tot stand is gekomen, door de inzet van Deepfake. “En het zal niet het laatste filmpje zijn”, aldus de NDP. Uitgelegd wordt dat Deepfake een technologie is die kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om video’s of geluidsfragmenten te vervalsen. “Het lijkt dan alsof iemand iets zegt of doet terwijl dat in werkelijkheid nooit is gebeurd.”

Zo kunnen er bijvoorbeeld video’s worden geproduceerd waarin iemand iets raars zegt. Het gezicht, de stem alles lijkt echt, maar het geheel is nep. Deepfakes worden steeds moeilijker te herkennen. Ze kunnen worden ingezet om fake news te verspreiden, mensen in diskrediet te brengen of verkiezingen te beïnvloeden. De NDP adviseert de samenleving daarom te letten op wat zij deelt, altijd te checken of de bron betrouwbaar is en zich niet te laten misleiden.

spot_img
spot_img
spot_img

MEER NIEUWS