De VS wordt geteisterd door een golf van vandalisme tegen het Amerikaanse automerk Tesla. In Las Vegas werden gisteren verschillende wagens in brand gestoken en beschoten bij een Tesla-verdeler. Op de gevel werd in grote letters het woord ‘resist‘ aangebracht. Gelijkaardige gevallen zijn er ook in andere Amerikaanse steden.
In Seattle en Kansas City werden verschillende Cybertrucks in brand gestoken. In de staat Colorado is een vrouw beschuldigd van het gooien van molotovcocktails en het vernielen van voertuigen in een showroom. In Boston werden 7 Tesla-laadstations in brand gestoken.
Tesla uitgesloten van Auto Show
Door de incidenten wordt Tesla zelfs uitgesloten van de Vancouver International Auto Show, die woensdag van start ging. De organisatie zegt dat ze de veiligheid van de bezoekers en het personeel niet kan garanderen. De verzuurde relatie tussen Canada en de VS sinds het aantreden van Trump kan echter ook een rol spelen.
De incidenten volgen na de grote besparingsoperatie die Tesla-topman Elon Musk doorvoert bij de federale overheid. Musk zit immers aan het stuur bij de nieuwe Amerikaanse adviesraad voor overheidsefficiëntie DOGE (Department of Government Efficiency). Op zijn socialemediaplatform X reageert hij verbolgen. “Dit niveau van geweld is krankzinnig en erg verkeerd. Tesla maakt louter elektrische auto’s en heeft niets gedaan om deze kwaadaardige aanvallen te verdienen.”

“Binnenlands terrorisme”
Op Trumps Tesla-stunt voor het Witte Huis een paar weken geleden noemde hij de vandalenstreken al een daad van “binnenlands terrorisme”. Vandaag werd dat nog eens herhaald door de Amerikaanse procureur-generaal, Pam Bondi.
Intussen is de FBI een onderzoek gestart naar verschillende incidenten en zijn er ook al daders opgepakt. “We zullen doorgaan met onderzoeken en de betrokkenen duur laten betalen, inclusief degenen die in de schaduw opereren om deze misdaden te coördineren en te financieren”, waarschuwt Bondi.
Dat laatste ligt dan weer in lijn met wat president Trump vandaag in een interview met Fox News heeft gezegd. “Als en wanneer we de mensen te pakken krijgen die wagens van Tesla in brand gestoken hebben, dan zal je zien dat zij betaald zijn door mensen die zeer politiek links zijn.” Een claim waar tot nu toe nog geen aanwijzingen voor zijn.

Ook in Europa
Ook in Europa is er protest tegen het automerk van Elon Musk. Afgelopen weekend werd de Tesla-site in het Luikse Awans beklad met hakenkruizen en nazisymbolen. Zowel op de openbare weg voor de site als op de vlaggen van het autobedrijf werden er swastika’s en woorden als ‘nazi’ aangebracht.
Vorige week werden nog 4 Tesla’s in brand gestoken in Berlijn. Nog in de Duitse hoofdstad projecteerden activisten ‘Heil Tesla’op de Tesla-fabriek. Daarbij werd ook het controversiële beeld van Musk die zijn arm uitsteekt getoond. Begin februari werd in Den Haag een showroom van Tesla beklad met hakenkruizen en leuzen die zich tegen Elon Musk richten. Op de ruiten van het gebouw stond onder meer “nee tegen nazi’s” en “fuck off fascist” te lezen.
En dan zijn er nog de Tesla-bestuurders die niet opgezet zijn met de recente politiek van Musk. Het leidde zelfs tot een nieuw fenomeen: ‘Tesla-schaamte’. Op sociale media verschenen heel wat foto’s van bumperstickers op Tesla-auto’s, met onder meer de boodschap “ik heb deze wagen gekocht voor Elon gek werd”.
Sputterende verkoop
Dat alles laat zich ook voelen in de verkoopscijfers van Tesla. Het bedrijf kampt al een tijdje met een sputterende verkoop en de aandelen krijgen rake klappen op de beurs. Door de koersdaling is de waarde van Tesla sinds de aanstelling van Trump bijna gehalveerd. Hierdoor zag Elon Musk zijn vermogen met een derde krimpen.