Op 3 december heeft de wereld stilgestaan bij de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking. Henk Plein blikt namens de Stichting voor Mensen met een Visuele Beperking terug op de dag en roept op tot bewustwording en actie. Plein, een ICT-pionier voor blinden in Suriname, leeft al meer dan dertig jaar met een visuele beperking. Op zijn zestiende, tijdens zijn examenjaar van de mulo, verloor hij plotseling zijn zicht. Dit weerhield hem echter niet van het realiseren van zijn dromen. Plein bouwde een indrukwekkende carrière op in zowel de muziek als de ICT. Als legende in de Surinaamse muziek en mediawereld heeft hij zich bewezen als producer, programmamaker en presentator. Tegenwoordig werkt Plein bij de Communicatie Dienst Suriname, de opvolger van het Nationaal Informatie Instituut.
“Laten we mensen met een beperking niet zien als afhankelijk, maar als gelijkwaardige leden van onze samenleving”
Plein merkt op dat deze dag in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor de positie van mensen met een beperking en de belemmeringen die zij dagelijks ervaren. “De conclusie is reeds lang getrokken dat de mens met een beperking naar beste vermogen normaal kan functioneren, mits de belemmeringen die de maatschappij opwerpt worden weggenomen”, stelt Plein. Hij wijst op obstakels zoals vooroordelen, het ontbreken van noodzakelijke aanpassingen en het weigeren van kansen aan mensen met potentieel.
Volgens Plein is het tijd dat de samenleving deze obstakels opruimt en mensen met een beperking in staat stelt om op eigen kracht te functioneren. “We moeten een krachtige oproep doen het hart open te stellen voor deze doelgroep. Niet om ze een aalmoes te geven, maar om hen de kansen en tools te bieden om de positie van bedelaar en sociaal geval te verlaten en op eigen benen te staan.” Plein roept op tot meer empathie en gelijkwaardigheid. “Hoe klein je bijdrage ook mag zijn, doe het, zo gauw het je door het hart en het verstand wordt ingegeven.” Hij wijst erop dat de samenleving vaak meer genegenheid toont voor huisdieren dan voor mensen met een beperking. “Als we onze huisdieren met zoveel genegenheid kunnen overladen, waarom dan niet de mens met een beperking die, evenals jij, mens is en een deel van de kroon der schepping?”
Namens de stichting wenst Henk Plein iedereen een bezinningsvolle dag toe. Hij hoopt dat deze dag niet alleen een moment van reflectie is, maar ook een aanzet tot verandering. “Laten we mensen met een beperking niet zien als afhankelijk, maar als gelijkwaardige leden van onze samenleving.” In Suriname staan de randvoorwaarden voor mensen met een beperking om volledig deel te nemen aan de samenleving nog in de kinderschoenen. Er zijn bijvoorbeeld weinig overheidsgebouwen die rolstoelvriendelijk zijn, en de infrastructuur is vaak onvriendelijk voor deze doelgroep. Discriminatie door werkgevers is eveneens een veelgehoorde klacht.