“Als u ondernemerschap wilt ontwikkelen. Als u gevoel heeft voor ons milieu. Als u hart heeft voor Suriname. Stem op 25 mei op nummer 38 Ifuel Alberg op de lijst van de NDP.” Aan het woord is Ifuel Alberg, een van de vele jonge politici met potentie die voor de komende verkiezingen op de DNA-kandidatenlijst van de NDP staan. Hij is de derde kandidaat die in NDP-visie aangeeft op welke manier hij zich samen met de NDP wenst in te zetten voor een samenleving waarin het welzijn van de burger centraal staat. Alberg windt er geen doekjes om: “We kunnen dan wel het groenste land zijn, maar het netste land zijn we niet meer. Het onderhoud van straten en waterwegen laat te wensen over.”
Alberg maakt zich als kandidaat-parlementariër dan ook sterk voor een effectief milieubeheer, afvalvermindering en bescherming van natuurlijke hulpbronnen. Hij noemt in gesprek met De Publieke Tribune Suriname het milieu zijn voornaamste punt van zorg. “We gaan het moeten opkrikken. We kunnen dan wel het groenste land zijn, maar het netste land zijn we niet meer. Het onderhoud laat te wensen over. Verder moeten we ervoor waken om onze natuurlijke hulpbronnen ongecontroleerd uit te buiten.” Hij merkt op dat in de afgelopen periode veel gebieden in concessie zijn uitgegeven, hetgeen de effecten van klimaatverandering alleen maar kan vergroten. “Er zal ontbossing plaatsvinden. Dus we moeten nagaan hoe we gecontroleerd onze natuur kunnen behouden.” Naast milieu heeft Alberg ook hart voor ondernemerschap. Hij wil vooral een stem zijn voor jonge en startende ondernemers en hen vooral exportgericht maken.
Alberg is de huidige ondervoorzitter van het Jongeren Instituut van de NDP. Daarnaast is hij jeugdcoördinator van NDP Wanica. Een kijkje in zijn CV leert dat de kandidaat-parlementariër naast lid van het Jeugdparlement van 2013-2017 in verschillende ministeriele commissies zijn bijdrage heeft geleverd. Alberg heeft een hbo-opleidingsniveau en is onder meer onderdirecteur van het Nationaal Jeugdinstituut en voorzitter Informatie en Media van het Jeugdparlement geweest. Met zijn interesses, opleiding en opgedane ervaring in communicatie, marketing, grondbeleid en bosbouw wenst hij, indien gekozen, via het parlement een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van Suriname.
Alberg zegt dat dit zijn drijfveer is. Zijn periode in het Jeugdparlement heeft aan de basis gestaan van de motivatie die hij nu heeft. “Ik zit nu op een niveau dat mij instaat stelt om het hoogste college van staat te functioneren en iets te betekenen voor de samenleving. Daarom ga ik gemotiveerd de verkiezingen in.” Die motivatie wil Alberg laten zien door een stem te zijn voor ondernemer. “Ik wil me sterk maken voor handelsmogelijkheden met het buitenland en de internationale markt uitpluizen voor zeker jonge ondernemers.” Alberg benadrukt dat deze groep gestimuleerd moet worden om exportgericht te werken, met speciale aandacht voor de agrarische sector.
De kandidaat-parlementariër ziet ook graag een gemoderniseerd onderwijssysteem. “De wereld is innovatief. Kinderen zijn veel online, maar het onderwijssysteem is nog steeds oud. We gaan het anders moeten aanpakken.” Alberg denkt aan lesmateriaal dat voldoet aan de eisen van de tijd en digitale lesprogramma’s. Tegelijkertijd breekt hij een lans voor de zorgsector. Investeren in onderwijs moet volgens hem samengaan met investeren in de zorgsector. Het wegtrekken van verpleegkundigen houdt hem ook bezig. Hij ziet daarom een zorgsector waarin er integraal geïnvesteerd wordt, maar waarbij de zieke mens ook centraal staat in plaats van eerst betalen alvorens men medische hulp ontvangt.
Een voortvarende economie is volgens Alberg de grootste uitdaging voor het land. Om dit gedaan te krijgen zal de productie verhoogd moeten worden evenals de export. Het voornaamste is echter de aanpak van corruptie. “We moeten beginnen bij de leiding van het land, die eerlijk bestuur moet weerspiegelen naar eenieder.” Daarnaast zullen ambtenaren beter gewaardeerd moeten worden en effectieve controlesystemen moeten worden ingebouwd om corruptie tegen te gaan. Alberg wijst erop dat economische ontwikkeling een van de pijlers is in het verkiezingsprogramma van de NDP. Daarbij wordt vooral de nadruk gelegd op de export en het creëren van mogelijkheden voor ondernemers. Terwijl de export gestimuleerd zal moeten worden, zal volgens Alberg ook de import in ogenschouw genomen moeten worden.
Betrokkenheid van burgers bij het beleid is volgens Alberg onmisbaar in een goede democratie. Zelf heeft hij al sinds hij in de politiek kwam rollen goed sociaal contact. Hij meent dat er genoeg instituten zijn via welke het contact van overheid en samenleving onderhouden kan worden. “De districts- en ressortraden moeten ook de band met de samenleving behouden, communiceren en bereikbaar blijven. Het moet geen showfunctie worden. Je moet de problemen van de mensen kunnen aanhoren”, aldus Alberg, die zegt voor wat dit betreft altijd goede lessen te hebben geleerd van Charles Pahlad. Alberg benadrukt dat een politicus de samenleving nodig heeft als ondersteuning, maar vooral sociaal moet zijn, anderen koesteren en motiveren.
De kandidaat-parlementariër ziet over vijf jaar een Suriname waar de ontwikkelingen elkaar opvolgen. “De NDP heeft een verkiezingsprogramma en een partijprogramma die onze houvast zullen zijn en alles matcht met elkaar”, aldus Alberg. Hij benadrukt dat vooral de decentralisatie, waar de partij voor pleit, daadwerkelijk zal moeten komen. “Zodat gebieden zelfvoorzienend kunnen zijn, en elk gebied zijn eigen ontwikkeling ter hand neemt. We zullen ook een stabiel economisch beleid moeten neerzetten en de Surinaamse munt waardig maken”, aldus Alberg.