spot_img
spot_img
zondag, mei 25, 2025
spot_img

Ontwikkeling is niet het vullen van een emmer, maar het ontsteken van een vuur

Ontwikkeling is niet het vullen van een emmer, maar het ontsteken van een vuur. Suriname staat aan de vooravond van cruciale ontwikkelingen; ontwikkelingen die de toekomst van onze natie en haar inwoners zullen bepalen en het land in de juiste richting kunnen stuwen. Een richting waar de Surinaamse samenleving al decennialang naar hunkert, maar waar opeenvolgende regering niet zijn geslaagd invulling aan te geven. Suriname heeft daarom leiders nodig, die in staat zijn het volk te motiveren en het vuur in hen kunnen aanwakkeren om hun potentie ten volle te benutten en om hun nageslacht een beter morgen achter te laten. De vraag is naar wie moeten wij opkijken? Beslist niet naar een leider die zich machtig voelt, omdat hij het volk onder controle heeft. Noch minder door iemand die zich laat leiden door loze beloften, en wier houding en daden daarmee in schril contrast zijn. Zulke leiders zijn niet instaat het volk aan te spreken; ze vullen vaten met lege woorden en doven de vlam die zij middels hun beloften in u hadden aangewakkerd. William Butler Yeats, de Ierse dichter en Nobelprijswinnaar literatuur, zei het eens treffend: “Ontwikkeling is niet het vullen van een emmer, maar het ontsteken van een vuur.”

Terwijl langzaamaan de grote dag nadert waarop Surinamers middels het uitbrengen van hun stem zullen bepalen wie dit land de komende vijf jaar moet leiden, wordt men zich steeds meer ervan bewust dat vrouwelijk leiderschap de hoeksteen is van ontwikkeling. Het kenmerkt zich door gevoel voor de medemens, geduld en loyaliteit aan het doel dat men voor ogen heeft. In de afgelopen periode heeft Jennifer Simons zich onderscheiden als de persoon, die heeft aangetoond over de eigenschappen te beschikken van het type leider die Suriname ontbeert.

Tijdens de slotmassameeting van de NDP op vrijdag 23 mei in Ocer heeft de politica een scherp betoog gehouden, waarin zij het goed opgekomen publiek wist te overtuigen van de ontwikkelingsrichting welke de NDP wenst in te slaan. Het pad is er een waarbij de mens centraal staat en een beleid vrij van nepotisme, vriendjespolitiek en corruptie. Politiek en bestuur zullen in het belang van land en volk gevoerd worden. De voornaamste aandacht zal uitgaan naar kinderen, jongeren, onderwijs, gezondheidszorg, productie, decentralisatie en het stopzetten van illegale handelingen die het land inkomsten kosten, zoals goudsmokkel.

ACHTERGROND

Simons beschikt over een brede en diepgaande kijk op zaken, zowel op politiek, sociaal, economisch als maatschappelijk gebied. Haar achtergrond als arts, in combinatie met haar ervaringen als parlementariër en parlementsvoorzitter, evenals haar functies binnen diverse organisaties, hebben haar gevormd tot de politieke leider die zij vandaag is. Haar veelzijdige achtergrond stelt haar in staat om complexe vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te benaderen en weloverwogen uitspraken te doen dan wel beslissingen te nemen.

Als kind uit de gewone laag van de samenleving heeft Simons, dankzij een sterke wil, kunnen standhouden in een maatschappij waar verder studeren niet voor een ieder was weggelegd. Zij heeft haar kleuter- en lager onderwijs vanwege omstandigheden op totaal vier scholen moeten doorlopen, te weten de Alvares school en de Oranjeschool, GLO: Zinniaschool en Bernadetteschool. Voor het VOJ-onderwijs heeft zij de Christus Koningschool (mulo) tot de derde klas bezocht en vervolgens de Algemene Middelbare School (AMS).

Simons heeft diverse hogere opleidingen achter de rug. Na als arts afgestudeerd te zijn geweest aan de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, heeft zij diverse post doctorale trainingen op medisch gebied doorlopen, waaronder STI epidemiology, post doctoral training, Leprosy management ILEP; Certificate course Project development ADEK; State University of West Georgia; University Certificate in Distance Education for higher education.

BEROEP EN FUNCTIES

Student-assistent Fysiologie tijdens de opleiding aan de Medische Faculteit; Huisarts te Onverwacht; Algemeen arts op de afdeling Oogheelkunde AZ; Arts op de Dienst Dermatologie en in dat verband gewerkt in het binnenland, Nickerie en Albina; Coördinator van het Nationaal SOA/HIV (Aids) programma; Raad voor de ontwikkeling van het binnenland, voorzitter Malaria Taskforce; Lid bestuur RGD; Part time docent COVAB; Part time docent Public Health Medische Faculteit STI prevention and treatment; Part time docent bij de opleiding voor Gezondheidsassistenten van de Medische Zending. Op het ministerie van Volksgezondheid heeft Simons gediend als coördinator Primaire gezondheidszorg; Voorzitter van de commissie instelling opleidingen voor Health Education en counseling. Deze commissie heeft in samenwerking met het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) De opleiding bachelor in Health Education opgezet.

POLITIEKE LOOPBAAN

In 1996 kwam Simons als een van de twee vrouwen in de eerste vijf, op nummer 5 op de lijst van de NDP voor de parlementsverkiezingen. Ze werd gekozen en daarna tot en met de verkiezingen van 2020 steeds herkozen. Binnen de NDP heeft Simons gediend als hoofdbestuurslid, lid van het dagelijks bestuur en vanaf 13 juli 2024 is zij voorzitter van de NDP. Daarnaast is Simons lid geweest van het Wetenschappelijk Bureau. In 2000 werd zij gekozen tot waarnemend fractieleider van de NDP en daarna tot 2006 fractieleider. Simons heeft in diverse parlementaire commissies gezeten: 1996-2000 voorzitter commissie Volksgezondheid en lid van de commissies TCT, Onderwijs, commissie Huishoudelijke aangelegenheden, en van diverse commissies van rapporteurs. Op haar voorstel werd in 2005 een commissie vrouwen en kinderrechten ingesteld in DNA. Van 1996 tot 2000 is zij de derde vervanger van de vicevoorzitter van het college geweest en van 2010 tot 2020 voorzitter.

INITIATIEFWETTEN

Onder de parlementaire leiding van Simons zijn diverse initiatiefwetten ingediend c.q. aangenomen. Enkele hiervan zijn: Wet bescherming voor kinderen in tehuizen (niet behandeld); PSA wet (aangenomen); Wet dierenwelzijn (aangenomen); Wet bescherming kustgebied; Comptabiliteitswet (aangenomen); Wet Nationaal Garantie Fonds Huisvesting (aangenomen); Wet Nationaal woningbouwfonds (aangenomen); Huurwet woonruimte 2018 (aangenomen); Wet Instituut Charterd Accountants (aangenomen); Wet Rekenkamer Suriname 2018 (aangenomen); Milieuraamwet (aangenomen); Wet bescherming dorpsgebieden (aangenomen, niet afgekondigd); Wet op het notaris ambt (aangenomen); Wet op de jaarrekening (aangenomen); Wet Spaar- en Stabilisatiefonds (aangenomen); Wet Bureau DNA (aangenomen); Raamwet volksgezondheid.

INTERNATIONALE ACTIVITEITEN

Simons heeft op diverse internationale parlementaire fora haar stem laten horen in is tot het eind van haar parlementaire loopbaan als voorzitter via haar functies in het bestuur van Parlamericas, in de regio bezig geweest om Suriname te vertegenwoordigen en goed te profileren. Zij heeft geparticipeerd en functies bekleed in de volgende regionale parlementaire organisaties: Parlementaire Confederatie van de Americas (COPA) – vice voorzitter van de commissie voor Volksgezondheid en lid van het bestuur. In Parlamericas (Vereniging van OAS parlementen) heeft ze vanaf 1 september 2012 actief geparticipeerd en diverse functies bekleed, te weten: Vice voorzitter van de “Group of Women Parlamericas” voor de duur van 2 jaren; In augustus 2013 gekozen tot voorzitter van de women group van Parlamericas; Vicevoorzitter van Parlamericas; Ondervoorzitter van het klimaatnetwerk van Parlamericas.

Onder haar leiding is er met het parlement van Vlaanderen een samenwerking gerealiseerd op basis waarvan twee van de deskundigen (juristen) van het college trainingen hebben kunnen volgen in het parlement van Vlaanderen. Samen met de voorzitters van Ecuador, Bolivia en Uruguay is Simons initiatiefnemer geweest voor werkzaamheden als voorbereiding van de parlementaire tak van UNASUR. Zij heeft actief contact gezocht met parlementen in de regio en daarbuiten, om zo in samenwerking met andere parlementen verbetering te helpen brengen in het parlementaire werk en van andere parlementen in de regio. In dit verband is er samengewerkt of zijn er besprekingen tot samenwerking gevoerd met verschillende parlementen in de regio en daarbuiten. Gesprekken zijn gevoerd met de parlementen van Vlaanderen, de Dominicaanse Republic, Trinidad en Tobago en Guyana, op basis waarvan De Nationale Assemblee per maart 2019 de volgende contactplannen heeft gerealiseerd met de andere parlementen: Nieuw contactplan met de staten van Aruba, Curaçao en St. Maarten; Contactplan met het parlement van Guyana, waardoor zij als buurparlementen beter met elkaar problemen en mogelijkheden kunnen bespreken; Contactplan met het parlement van Brussel.

BIJZONDERE ACTIVITEITEN

Simons heeft zich vanaf haar aantreden als voorzitter sterk gemaakt voor de versterking van de volksvertegenwoordiging en vergroting van deskundigheid binnen het instituut. Ook de verantwoording naar de samenleving over het werk dat binnen het college plaatsvindt, heeft grote aandacht gekregen van voorzitter Simons. Voormalige en huidige medewerkers van het parlement zijn nog steeds vol lof over de wijze waarop zij met kundigheid leiding heeft gegeven aan het instituut.

Met de UNDP is in 2011 een project institutionele versterking ontwikkeld en succesvol uitgevoerd. Dit project omvatte verbetering van de materiele voorzieningen en de huisvesting van het instituut, capaciteitsversterking van leden en medewerkers, verbetering van de communicatie met de gemeenschap en het bevorderen van participatie van vrouwen in besluitvormende organen en met name in de assemblee. In het kader van capaciteitsversterking werden medewerkers getraind en konden ze opleidingen volgen die voor het werk in van belang waren. Daarnaast zijn er vele informatieve workshops gehouden over belangrijke onderwerpen als ontwikkeling van wetgeving, ICT, woningbouw, handelsverdragen van Suriname, klimaatverandering, energie, rampenbestrijding en nog veel meer. Deze waren voor leden en deskundigen van het parlement toegankelijk en ook is er met dc’s en andere actoren binnen en buiten de regering van gedachten gewisseld tijdens deze workshops, met het doel de beoordeling van beleid door het college te verbeteren en de regering waar nodig te adviseren op deze gebieden.

OPEN PARLEMENT

Mede vanwege haar participatie in Parlamericas is de volksvertegenwoordiging in deze periode ook actief begonnen aan het realiseren van een open parlement: een streven naar betere communicatie met de samenleving en het afleggen van verantwoording over het werk dat in het college werd gedaan. In dat kader werd de website van het instituut sterk verbeterd en interactief gemaakt, terwijl ook de nationale wetgeving verder toegankelijk werd gemaakt voor de burgers. De parlementaire begroting was voor het eerst voor het publiek te vinden op haar website. Het instituut werd meer opengesteld voor bezoekers en volgens een vast schema bezochten duizenden scholieren en anderen elk jaar de assemblee. Deze bezoeken, waarin korte trainingen plaatsvonden werden ook uitgezonden via DNA TV.

In het kader van het infomeren en onderwijzen van onze kinderen en jongeren over het bestuurlijke en het democratisch proces, werden speciale programma’s ontwikkeld voor scholieren waaronder ook enkele spelen die door de voorlichters van DNA ook op scholen werden gebruikt. Om de website nog toegankelijker te maken voor de gebruikers werd daarna de DNA app gelanceerd, die in de google playstore te downloaden is voor iedereen die regelmatig informatie nodig heeft van het parlement of de Surinaamse wetgeving. Met de aanpassing van de website, werd ook de live streaming via YouTube gerealiseerd waardoor alle vergaderingen voor het eerst door iedereen in binnen of buitenland worden gevolgd via het internet. De volgende verbetering van de toegang tot informatie was DNA-TV die definitief het gebeuren in het hoogste college van staat in de huiskamer bracht.

Om ook de jongeren in staat te stellen te leren over het democratisch bestel en de werkwijze van het instituut, werd een speciale jeugdpagina toegevoegd aan de website waar op jeugdvriendelijke wijze de informatie eenvoudiger is weergegeven, verrijkt met wat animaties en video. Omdat DNA het huis van het volk is, maar het volk tot dan geen eigen plek had om op een goede wijze te kunnen wachten op leden die ze moesten spreken of tot een vergadering begon, werd direct na haar aantreden als voorzitter in 2010 een ruimte klaargemaakt “voor pers en publiek” waardoor mensen niet meer op een stoep hoefden te zitten wachten op vergaderingen of op leden.

Zo ging het college onder leiding van voorzitter Simons steeds meer open voor de gemeenschap. Elk jaar aan het begin van januari gaf de voorzitter verslag aan de gemeenschap over wat in het afgelopen jaar was gerealiseerd en wat nog niet. Er werd daar ook openheid gegeven over de stand van zaken betreffende het personeelsbestand en de behandeling van wetten. Aan het eind van de zittingsperiode is de wet voor het Bureau van DNA aangenomen, om zo het proces van versterking en verzelfstandiging af te ronden. Deze wet werd door alle fracties ondersteund en is in juni 2020 afgekondigd. De begroting van DNA als hoogste orgaan van de Staat Suriname is nu volgens de nieuwe comptabiliteitswet als apart onderdeel van de nationale begroting opgenomen en het Bureau van DNA is een zelfstandig orgaan met als enige taak de administratief technische ondersteuning van de voorzitter, de leden en griffier en de uitvoering van de begroting van het parlement. Er zijn verslagen gemaakt van de beide zittingsperioden waarin Simons als voorzitter heeft gediend.

ONTSTEKEN VAN EEN VUUR

Simons heeft met het bovenstaande bewezen dat zij als leider niet een emmer vult, maar het vuur weet te ontsteken in mensen uit alle lagen van de samenleving, jong en oud, om te geloven dat zij in staat zijn hun eigen potentie tot volle wasdom te brengen. Zij is zich terdege bewust van het cruciale kruispunt waar Suriname momenteel zijn ontwikkeling staat. De Surinaamse samenleving verdient volgens Simons beter: beter bestuur en betere politiek. Zij hunkert naar leiders die het verschil kunnen maken in beloven en doen. Leiders die weten te luisteren en communiceren. Leiders die hun eigen belang terzijde schuiven ten gunste van die van de natie. Zij is niet slechts een vrouwelijke leider, maar een persoonlijkheid met empathisch vermogen en het karakter van optrekken, ondersteunen, begeleiden en beter maken. Zij weet niet alleen leiding te geven, maar ook vertrouwen te wekken, doelen te stellen en mensen te bewegen tot meer dan zij zelf mee tevreden zijn. Suriname heeft zo een leider nodig. Uw stem op 25 mei draagt bij aan het kiezen van Simons als de leider die leert uit het verleden, meeleeft in het heden en oog heeft voor de toekomst.

spot_img
spot_img
spot_img

MEER NIEUWS