“In ons grondgebied Tigri worden activiteiten ontplooid door Guyana. Wij als nationale partij zien het als onze nationale plicht om altijd voor land en volk, voor Suriname, op te komen.” Zo begon Rabin Parmessar zijn toespraak tijdens de massameeting van de Nationale Democratische Partij (NDP) zaterdag in Ocer. Parmessar heeft zich gedurende zijn toespraak vooral toegelegd op de kwestie-Tigri.
“Laat één ding duidelijk zijn: Tigri is van Suriname. We moeten blijven strijden en nooit onze soevereiniteit te grabbel gooien”
Hij gaf aan dat sociale media worden overspoeld met valse kaarten van Suriname. Terwijl hij de juiste landkaart toonde, benadrukte de politicus: “Dit is de werkelijke kaart van ons land. Dit is Mama Sranan! De gehele Corantijnrivier behoort tot ons grondgebied.” Hij merkte verder op dat het ministerie van Onderwijs nieuwe leerboekjes heeft verstrekt met een onjuiste kaart. “Onze jeugd wordt verkeerde leerstof bijgebracht”, aldus Parmessar.
Middels een presentatie gaf hij de territoriale wateren aan en een gebied dat ooit Suriname toebehoorde, maar nu in de boezem van Guyana is terechtgekomen. Daarnaast gebruiken Guyanezen volgens de politicus zonder enige beperking de linkerhelft van de Corantijnrivier, terwijl de Surinaamse regering samen met het buurland een brug wil bouwen “over onze rivier”. Hij stond ook stil bij het wederom opgelaaide grensgeschil tussen Guyana en Venezuela en merkte op dat de Surinaamse regering in deze partij kiest voor Guyana. Parmessar: “Terwijl we zelf nog een grensconflict met Guyana hebben.”
Volgens de politicus blijft Guyana via diplomatieke nota’s eisen dat Suriname in officiële publicaties Tigri niet als Surinaams grondgebied aanduidt, maar als Guyanees. Hij spreekt van een brutaliteit, terwijl de Surinaamse regering zwijgt. “Laat één ding duidelijk zijn: Tigri is van Suriname. We moeten blijven strijden en nooit onze soevereiniteit te grabbel gooien”, zei Parmessar ferm.
Hij sprak beweringen tegen als zou de vorige regering niets hebben gedaan om Tigri terug te krijgen. Parmessar noemt dit onzin. Hij zegt dat er duidelijke afspraken waren en dat Tigri een status quo had. “Dat betekende dat er geen enkele activiteit mocht plaatsvinden in het gebied totdat het grensgeschil is opgelost. Guyana stelde zich in de 10 jaren onder NDP bewind rustig op.”
Volgens Parmessar heeft de Guyanese president publiekelijk verklaard dat er afspraken zijn gemaakt met de Surinaamse president over activiteiten in het Tigri-gebied. “DNA is niet over geïnformeerd. Militaire troepen zijn er in het gebied en er worden vele beheersdaden gepleegd door Guyana! Dit nemen wij de regering zeer kwalijk. Ons grondgebied wordt bezet door ons buurland en deze regering blijft stil. Wij als nationalisten kunnen deze houding van onze regering nimmer accepteren”, ging hij verder.
De politcus zegt dat hij al jaren hierover protest aantekend in het parlement. Thans heeft NDP-voorzitter Jennifer Simons ook een schrijven gestuurd naar de Caricom-voorzitter Mia Mottley van Barbados. Echter zwijgt de Surinaamse president volgens Parmessar alweer ten aanzien van Tigri.