maandag, december 23, 2024
spot_img

Parmessar: “NDP-fractie principieel tegen deze vorm van grondconversie”

NDP-fractieleider Rabin Parmessar heeft donderdag in De Nationale Assemblee zijn ongenoegen geuit over de plannen van de regering om het Staatsbesluit inzake grondconversie van 31 oktober 2023 te wijzigen. Volgens het nieuwe voorstel zou het mogelijk worden om maximaal 2 hectare (20.000 vierkante meter) aan overheidsgrond in privé-eigendom om te zetten. Dit is een aanzienlijke verruiming ten opzichte van de huidige limiet van 2.500 vierkante meter, waarvoor momenteel een prijs van SRD 25 per vierkante meter geldt.

“Eerst was het dat alle subsidies worden afgebouwd, daarna de grondconversie en nu tracht de regering ook staatseigendommen te verkopen. We vragen ons af wat nog veilig in de staatsboezem is.”

“Terwijl het parlement de grondconversie nog in behandeling heeft, implementeert de regering middels staatsbesluit grondconversie tot 2500 vierkante meter. Hiertegen protesteren wij, maar we zien dat de regering op deze heilloze weg voort wenst te gaan, want middels staatsbesluit wordt voorbereid dat onze gronden tot zelfs 2 hectaren verkocht zullen worden”, sprak de fractieleider op luide toon. Hij kan zich niet voorstellen dat de regering op zo’n manier omgaat met land van het volk. Parmessar liet doorschemeren dat de NDP-fractie principieel tegen deze vorm van grondconversie is. “Het is tegen de grondwet. Zie art. 2.2: De staat vervreemdt geen grondgebied of soevereiniteitsrechten die hij daarover uitoefent. Land te koop nu, notabene tegen weggeefprijzen!”

De politicus vroeg de regering ook om meer informatie over de opbrengsten van conversie. “Recent is bekendgemaakt dat bijvoorbeeld via grondconversie er meer dan SRD 100 miljoen is opgebracht. Ik vraag de regering om ons van de juiste informatie te voorzien.” In zijn scherp betoog gaf Parmessar aan dat de voornemens om staatseigendommen te verkopen onmiddellijk gestopt moeten worden. Hij verwees naar het rapport van de regering om staatsbedrijven van de hand te doen, zonder het parlement te adiëren. “Eerst was het dat alle subsidies worden afgebouwd, daarna de grondconversie en nu tracht de regering ook staatseigendommen te verkopen. We vragen ons af wat nog veilig in de staatsboezem is.”

spot_img
spot_img
spot_img

MEER NIEUWS