spot_img
spot_img
zaterdag, mei 10, 2025
spot_img

Paus Franciscus op 88-jarige leeftijd overleden

Paus Franciscus is maandag op 88-jarige leeftijd overleden. Hij stond sinds maart 2013 aan het hoofd van de rooms-katholieke kerk. De paus kampte de afgelopen jaren regelmatig met gezondheidsproblemen. Het Vaticaan heeft het overlijden van de paus op Tweede Paasdag in een videoboodschap bekendgemaakt.

“Geliefde broeders en zusters, het is met diep verdriet dat ik de dood van de Heilige Vader Franciscus moet aankondigen”, zegt kardinaal Kevin Farrell in de video. “Om 7.35 uur vanochtend is de bisschop van Rome, Franciscus, teruggekeerd naar het huis van de Vader.”

De paus werd op 14 februari opgenomen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij leed aan een dubbele longontsteking en beginnend nierfalen. Vorige maand mocht hij na vijf weken het ziekenhuis verlaten, al bleef zijn toestand kwetsbaar.

Op Eerste Paasdag verscheen hij nog in een rolstoel bij de traditionele paasvieringen en de zegen voor de stad en de wereld (urbi et orbi). Hij sprak enkele woorden, maar liet de toespraak aan de Italiaanse aartsbisschop.

Paus Franciscus, geboren in Argentinië als Jorge Mario Bergoglio, was niet alleen de eerste paus van het zuidelijk halfrond, maar ook de eerste van het Amerikaanse continent.

Franciscus was bij zijn aantreden in 2013 een welkome frisse wind voor de katholieke kerk, die in de jaren onder paus Benedictus XVI werd achtervolgd door schandalen over kindermisbruik.

De onrust was compleet toen Benedictus vanwege zijn hoge leeftijd (toen 85) en verschillende gezondheidsproblemen vroegtijdig aftrad. Dat was sinds 1415 niet meer gebeurd. Ook paus Franciscus had gezondheidsproblemen, met name luchtweginfecties. Als jongvolwassene overleefde hij maar net een ernstige longontsteking. Een deel van zijn longen moest worden verwijderd.

In de jaren erna bleef hij last houden van bronchitis, longontstekingen en andere luchtweginfecties. Ook raakte de paus slecht ter been, waardoor hij sinds 2022 in een rolstoel zat. Paus Franciscus combineerde een bescheiden levensstijl met opvallende besluiten. Tijdens zijn pontificaat, een duur woord voor de ambtsperiode van een paus, kregen vrouwen meer toegang tot hoge kerkelijke functies.

Ook stelde hij zich progressiever op dan zijn voorgangers als het om lhbti-rechten ging. In 2023 maakte de kerk bijvoorbeeld bekend dat priesters ook stellen van hetzelfde geslacht mogen zegenen. Maar het Vaticaan maakte tegelijk duidelijk dat dit absoluut niet mag worden gezien als een alternatief voor het huwelijk.

Paus Franciscus was een uitgesproken tegenstander van abortus, wat hij vergeleek met moord. “Dokters die dat doen, zijn huurmoordenaars”, zei Franciscus in 2024 tijdens een bezoek aan België. Ook riep hij al eens op tot een internationaal verbod op het draagmoederschap, omdat die manier van kinderen krijgen “verwerpelijk” zou zijn.

Het is nog niet bekend wanneer de uitvaart wordt gehouden. De meeste pausen zijn in de crypte onder de Sint-Pietersbasiliek begraven, maar paus Franciscus heeft aangegeven dat hij in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome wil worden bijgezet.

NU.nl

spot_img
spot_img
spot_img

MEER NIEUWS