Jennifer Simons, voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) heeft tijdens een expert-business meeting van de Stichting Vrienden van de NDP in Nederland, de kansen en uitdagingen voor ondernemerschap en economische diversificatie in Suriname besproken, dit ook tegen de achtergrond van de olie- en gassector. De partijvoorzitter stond op zaterdag 8 maart 2025 onder meer stil bij het verkiezingsprogramma van de NDP waarin er ruim aandacht wordt besteed aan het vraagstuk van ondernemen. Simons leverde virtueel haar bijdrage tijdens de meeting waar oud-Staatsoliedirecteur ir. Rudolf Elias een diepgaande analyse gaf van de ontwikkelingen in Surinames olie- en gassector.
Volgens Simons heeft de NDP gemeend om in haar verkiezingsprogramma bijzondere aandacht te besteden aan het vraagstuk van ondernemen. Ze noemt ondernemen “het hart van de economie”, hetgeen betekent dat het stimuleren van grote tot kleine en middelgrote ondernemingen Suriname op weg zal helpen naar diversificatie. “En hopelijk het investeren van mijnbouwinkomsten in andere sectoren”, aldus Simons. Ze geeft aan dat de NDP in het economisch hoofdstuk van het verkiezingsprogramma daar de nadruk op heeft gelegd en tot de conclusie is gekomen dat er een aantal barrières zijn die duidelijk identificeerbaar zijn.
De NDP-voorzitter geeft als eerste aan dat er in Suriname geen level playing field (geen gelijke kansen in ondernemen) is. “Dat wil zeggen dat er verschillende factoren zijn die maken dat het zakendoen niet voor iedereen hetzelfde is. En infeite is dat een grote barrière voor startende ondernemers en voor mensen, zoals zij in Nederland, die in Suriname willen investeren of ondernemen”, aldus de politica. Wil Suriname naar een gediversificeerde economie, dan is zakendoen in verschillende sectoren van de economie volgens Simons van belang. Ze erkent dat oil & gas een bijzonder belangrijke rol zal gaan spelen, maar stelt dat er niet alleen op de mijnbouw gefocust moet worden.


Volgens Simons heeft de NDP zich ook gerealiseerd dat er haast moet worden gemaakt met het scheppen van andere sectoren om zaken te doen. “Omdat de olie- en gassector zo een grote invloed gaat hebben op onze economie dat indien we geen gunstige omstandigheden scheppen voor andere sectoren, ten eerste onvoldoende Surinamers zullen kunnen genieten van inkomende kansen en mogelijkheden omdat ze geen business hebben, niet produceren of onvoldoende zijn opgeleid.”
De partijvoorzitter merkt verder ook op dat wanneer de olie- en gassector echt op gang komt alles wat van belang is – zowel in het bedrijfsleven als in opleidingen – zal worden aangestuurd door deze sector. Simons waarschuwt: “En als je niet op tijd zakendoen en investeren in Suriname verbetert, zal je verder terechtkomen in de aantrekkingskracht van die mijnbouwsector en geen antwoord hebben op de dag dat het weer een keertje minder oplevert dan je dacht.”
Elias benadrukt dat sessies zoals de expert-business meeting belangrijk zijn om een stukje awareness over wat Suriname te wachten staat, teweeg te brengen bij Surinamers lokaal als zij die in Nederland of elders in het buitenland wonen. “Een heleboel mensen denken, “er komen olie-inkomsten en het komt wel goed”, maar de impact ervan is zo gigantisch dat het zijn weerga niet kent en als we het niet heel goed plannen gaat Suriname er niet van profiteren”, waarschuwt ook Elias.
Over de voorbereiding op deze ontwikkeling zegt hij dat er een projectteam samengesteld moet worden, dat op zijn beurt een brede maatschappelijk discussie houdt, waarbij alle sociale partners gehoord worden en scenario’s uiteengezet worden. “En op basis van deze scenario’s moeten we met zijn allen een plan kiezen welke richting we willen opgaan, en wat we gaan doen om ervoor te zorgen dat we daar ook komen zonder dat onze economie overheat wordt.” Elias spreekt van een roadmap voor de ontwikkeling van Suriname. Hij spreekt ook de hoop uit dat de bijeenkomst een spin-off effect zal hebben en zij die aanwezig waren de informatie verder zullen verspreiden.