Suriname zit wederom in de situatie als voor 1980; een situatie welke de progressieve militairen toen genoodzaakte tot een machtsovername, ondersteund door de toen progressieve partijen. Jennifer Simons, de huidige voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) die uit de revolutie ontsproten is, zei zaterdag tijdens de massameeting in Ocer, twee dagen voor 25 februari als Dag van de Revolutie, dat er wederom een revolutie nodig is. Echter niet een met wapens. “Met potlood naar de stembus en daarna met eerlijkheid, oprechtheid en transparant bestuur en dan gaan we dit land nooit meer in die rotzooi zetten”, zei ze ferm.
“Het allerbelangrijkste na 25 mei is ervoor te zorgen dat er in de regering mensen gaan werken die genoeg integriteit hebben.”
Simons constateerde dat er thans wederom sprake is van honger, armoede, berovingen en geen vuilophaal. “Het land was reddeloos en redeloos”, aldus de NDP-voorzitter, die aangaf dat na een evaluatie vorig jaar men tot de conclusie is gekomen dat er zowel binnen de partij als het landsbestuur verandering nodig is. Ze merkte op dat de periode na de revolutie moeilijke momenten als prachtige ontwikkelingen heeft gekend. Daarvoor werden de verdragsmiddelen verbrast aan onnodige projecten, was er sprake van corruptie en vertrokken veel mensen uit Suriname.
Simons noemt 25 februari 1980 een belangrijke dag in Suriname en ze benadrukte dat het voor anderen duidelijk moet zijn waarom de NDP deze dag viert: “Omdat het enorme effecten heeft gehad. Er is een heleboel veranderd en gebeurd, prachtige ontwikkelingen.” De NDP-voorzitter zegt dat er onder meer een eind is geweest aan etnische strijd. De huizen en wegenbouw kwamen op gang, het Staatsziekenfonds en Staatsolie zagen het levenslicht; Ashiana werd gebouwd en ruim 400 kleine ondernemingen ontstonden mede door het Centrum Index. Daarnaast werd verschillende hardnodige wetten doorgevoerd.

“De jaren ’80 zijn voor veel mensen een tijd van enorme motivatie, enthousiasme en trots geweest. We konden plotseling zien dat we zelf dingen konden doen, op eigen benen staan, het land zelf ontwikkelen, met elkaar werken en een eenheid vormen”, aldus Simons. Ze zegt dat dit velen heeft geïnspireerd en ook de revolutionairen om ondanks de moeilijkheden hun idealen na te streven. De politica benadrukte daarom dat “Wat we zullen zijn, is wat we van ons zelf gemaakt zullen hebben.” Ze stond ook stil bij de grote rol van Desi Bouterse in de ontwikkelingen na 80, zowel als militair, politicus als president en staatsman die internationale erkenning heeft gekregen.
Simons ontkrachtte beweringen dat het met elke NDP-regering verkeerd gaat. Integendeel moet volgens haar elke NDP-regering het door de voorgaande regering verpauperde volk weer op niveau brengen en een menswaardig bestaan geven. “Dat doe je niet zonder geld en moeite.” Volgens de NDP-voorzitter is er thans een revolutie van denken nodig, omdat Suriname zit met een regering die werkelijk niets te maken heeft met wat er met het volk gebeurt. Ze benadrukt dat het erg genoeg is als zelf het IMF zegt dat het sociaal programma van de regering niet deugt.
Simons merkte op dat veel Surinamers nu wakker zijn en een fundamentele verandering willen. Ze ziet verkeerde beleidsbeslissingen van de regering. Dit maakt dat ook het landsbestuur moet veranderen in belang van het volk. Binnen de NDP maakt daarom een jongere generatie zich klaar om de leiding van het land over te nemen. “Wij hebben de taak om hen in die transitie te begeleiden en de basis te leggen voor de vernieuwing van de partij en het land.” De partijvoorzitter onderstreepte hierbij dat 25 mei 2025 de eerste stap is, en dat het vooral erom gaat dat de nieuwe leiders goed werk leveren zodat het volk in 2030 opnieuw zijn stem aan de partij geeft.
Simons: “Het allerbelangrijkste na 25 mei is ervoor te zorgen dat er in de regering mensen gaan werken die genoeg integriteit hebben.” Er zal gewerkt worden aan een transparant bestuurssysteem. Simons zegt dat het gaat om een beweging. “Deze beweging om verandering te brengen is geen NDP-beweging alleen.” Volgens haar is eenieder nodig; ook zij die het beter hebben worden, opgeroepen samen te werken aan de verandering die nodig is. “Omdat het ook hen ten goede gaat komen. Iedereen is nodig om deze beweging te ondersteunen”, aldus Simons, die vervolgens Edward Belfort verwelkomde als nieuwste lid van de NDP.