Volgens Jennifer Simons, voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) is de terugval in zetels bij de verkiezingen van 2020 zeker niet het diepste dieptepunt van de politieke organisatie geweest. “Maar wel degelijk een waaruit we hebben moeten leren”, aldus de politica op dinsdag 25 februari in het programma De Tafel. Ze zegt dat de terugval gedeeltelijk verwacht was, omdat Suriname in de periode 2015/2016 te maken kreeg met een plotselinge terugval van inkomsten van de staat, waarbij het land voor een groot probleem kwam, ook vanwege de afhankelijkheid van natuurlijkhe hulpbronnen.
De inflatie was laag en ook het werkloosheidscijfer was laag. Niet alleen in de mijnbouwsector was er groei, maar volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in meerdere sectoren.
“Het land kreeg een klap en als je als land voor een economische crisis komt te staan, verlies je altijd zetels, mensen gaan achteruit, ook de oppositie maakt gebruik van de moeilijke omstandigheden van de bevolking. Dus een terugval is normaal”, aldus Simons. Ze zegt dat de partij toen wel meer is teruggevallen dan verwacht, maar dat dit komt vanwege een aantal specifieke omstandigheden die zich voordeden in 2020. Volgens Simons waren de moeilijke omstandigheden tot 2019 reeds teruggebracht: de inflatie was laag en ook het werkloosheidscijfer was laag. Niet alleen in de mijnbouwsector was er groei, maar volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in meerdere sectoren.
Simons: “Eigenlijk waren we op het punt gekomen dat we ons als land weer zouden gaan kunnen ontwikkelen.” Echter hebben volgens de partijvoorzitter in 2020 ook enkele drama’s gespeeld, waardoor een aantal zetels verloren gingen. Verder diende ook de covidpandemie zich aan, welke de regering wel goed heeft kunnen beheersen. Simons zegt dat alles bijelkaar toch een bepaald resultaat heeft opgeleverd. Ze stelt dat elke regering die met zulke omstandigheden wordt geconfronteerd hierop reageert, maar het betekent niet dat elke reactie op de uitdagingen goed was. Volgens de politica reageert de bevolking ook hierop vooral wanneer blijkt dat ze achteruit gaat.
Simons: “Het is niet het diepste dieptepunt geweest, maar wel degelijk een waaruit we hebben moeten leren.” Ze is er trots op dat de idealen die de partij vanaf haar oprichting met zich meedraagt, nog steeds overeind staan. Hoewel Desi Bouterse als leider van de revolutie waaruit later de NDP is ontsproten er niet meer is, kiest de partij voor de kern van de zaak, namelijk dekolonisatie en ontwikkelen van Suriname met vereende krachten, de vanwege de idealen opgedane ervaring en waar nodig veranderd beleid. Simons merkt op dat Bouterse progressieve ideeën had over leiding geven aan het land en hoe de allerarmsten een menswaardig bestaan te bieden. De gewezen voorzitter is daarnaast een boegbeeld geweest van het laten samenwerken van de verschillende etnische groepen aan de vooruitgang van Suriname.