De Amerikaanse president Donald Trump legt importheffingen op aan 180 verschillende landen en gebieden. Dat heeft internationaal grote gevolgen. Meerdere landen kondigen tegenmaatregelen aan en er heerst nervositeit op de aandelenbeurzen. Voor producten uit de Europese Unie gaat een importtarief van 20 procent gelden. Amerikaanse burgers en bedrijven betalen dit percentage boven op de prijs van de Europese goederen die ze invoeren.
De heffing voor Europese producten komt hard aan, net als elders in de wereld. De EU heeft donderdag laten weten dat ze met tegenmaatregelen komt, maar wil geen details geven. Afzonderlijke lidstaten veroordeelden donderdag de nieuwe Amerikaanse importheffingen. Daarnaast riep bijvoorbeeld Frankrijk op investeringen in de Verenigde Staten af te bouwen. Maar veel landen willen het liefst gezamenlijk reageren als landenblok. Als de EU extra belasting gaat heffen op Amerikaanse producten die Europa in komen, betalen Europese burgers en bedrijven daar de prijs voor.
Aziatische landen het hardst getroffen
De importheffingen treffen de Aziatische landen het hardst. Zo staan onder meer Japan, China, Vietnam, Taiwan, Thailand en Cambodja bovenaan de tarievenlijst van Trump. Deze landen exporteren veel naar de VS, en op die producten gaan nog hogere tarieven gelden dan de eerder genoemde 20 procent. Zo krijgt China te maken met een tarief van 34 procent op alle producten die naar de VS worden vervoerd. Voor Vietnam is dat 46 procent, waar dat voorheen maar 9 procent was. Bedrijven als Apple, Nike en Samsung hebben grote fabrieken in die landen. In andere Aziatische landen, zoals Cambodja, Bangladesh en Indonesië, raken de tarieven vooral de kledingindustrie. De textielbranche heeft er een groot aandeel in de totale export en veel producten gaan naar de VS.
Goudprijs naar record, AEX en Wall Street onderuit
De nieuwe importtarieven van Trump zorgden donderdag voor flinke opschudding op de internationale beurzen. De S&P-index van de vijfhonderd grootste bedrijven op Wall Street daalde donderdagmiddag bij opening met 3,3 procent. Ook in bijvoorbeeld Azië daalden beurskoersen hard. Bovendien daalde de waarde van de dollar. Voor 1 euro betaalden Amerikanen donderdagmiddag 1,11 dollar. Dat was woensdag nog 2 cent minder. Door die onrust schoot de goudprijs naar een nieuwe recordhoogte. Beleggers zien het edelmetaal als een veilige investering in onzekere tijden. Donderdag klom de prijs tot boven de 3.160 dollar per troyounce. Sinds het begin van dit jaar steeg de goudprijs al met 20 procent.
NU.nl