De overeenkomst die de regering-Santokhi met het Chinese Chinalco heeft gesloten, stuit niet alleen in Suriname op verzet. De zaak wordt ook wereldwijd in de gaten gehouden door milieuorganisaties en -activisten. Zo blijkt de wereldbekende acteur Leonardo DiCaprio – bekend van de film The Titanic – ook zijn aandacht op deze zaak gevestigd te hebben.
DiCaprio is naast oscar winning filmacteur en -producent en ook een veelgeprezen milieuactivist. DiCaprio is al jarenlang een belangrijk pleitbezorger voor milieukwesties wereldwijd, zoals klimaatverandering, bescherming van wilde dieren, toegang tot schoon water, behoud van biodiversiteit, bescherming van de oceanen en steun aan inheemse gemeenschappen.
Vorige maand was de Surinaamse regering onder druk van verschillende groepering genoodzaakt de Memorandum of Understanding (MoU) met Chinalco on hold te zetten. DiCaprio meldt hierover op zijn Facebookpagina met ruim 19 miljoen volgers: “Inheemse gemeenschappen, activisten en lokale leiders hebben (voorlopig) met succes een groot mijnbouwproject in 692.000 hectare (280.000 hectare) van het Surinaamse Amazone Regenwoud gestopt. Dit heeft ten minste tijdelijk uitstel gegeven voor de 5000 Inheemsen die het risico hadden kunnen lopen uit hun huizen te worden verwijderd voor dit project en andere industriële ontwikkeling.”


DiCaprio heeft via zijn eigen stichting tot op heden al ruim US$100 miljoen gedoneerd aan verschillende programma’s en projecten. Hij houdt wantoestanden, die te maken hebben met het milieu en tribale volken wereldwijd nauwlettend in de gaten. De milieuactivist schrijft verder: “De president van de Republiek Suriname, Chandrikapersad Santokhi, steunde het mijnplan ondanks zijn belofte om Inheemse gebieden en rechten van alle Surinaamse mensen te beschermen. Maar als gevolg van deze inspirerende plaatselijke inspanningen, zal het parlement het project op dit moment niet goedkeuren.”
Volgens DiCaprio is Suriname het enige land in Zuid-Amerika dat de voorouderlijke landrechten van Inheemse Volken niet officieel heeft erkend. Hij schrijft dat lokale leiders, activisten, gemeenschappen en organisaties in Suriname zich blijven inspannen om mijnbouwprojecten zoals die met Chinalco tegen te gaan en de regering op te roepen om de Inheemse rechten te handhaven. Deze organisatie omvat de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en de Stichting KHOSE.